Posted by: Alfred | October 10, 2010

10th October 2010

Hello to this special day 10-10-2010 and happy to all,

Hari ni ada berita special kit untuk kalian semua…. semasa projek pembesaran kolam bakau mini saya minggu lepas, terjumpa saya dengan sejenis hidupan bakau yang agak unik. Saya rasa tidak ramai yang pernah lihat benda ni dan ada yang tidak terlintas benda ni boleh dijumpa di sekitar kawasan bakau khususnya… MUD LOBSTER. atau UDANG KARANG LUMPUR.. Jadi kali ni saya ingin berkongsi ilmu kit dengan kalian tentang MUD LOBSTER ni..

Ni maklumat saya dapat dari internet juga tapi lupa sudah dia punya web address.. ni dia…

Mud lobster (Thalassina anomala)
Family Thalassinidae

Size: up to 30cm, Indo-West Pacific, common but rarely seen.

The mud lobster is a very important member of the mangrove ecosystem. It excavates extensive catacombs, bringing the mud to the surface and forming characteristic volcano-like mounds which form a topographically distinct zone next to the back mangrove.

Mud lobsters feed on organic matter in the mud, and for this reason, they are not popular as food although they are eaten.

Mud lobsters help bring up organic matter from deep underground and the recycling of nutrients in the ecosystem.

The huge mounds (which may be up to 3 m in height) are also key habitats for many animals (e.g., the ant Odontomachus malignus, the Tree-climbing crab Episesarma singaporense, the Mangrove mud shrimp Wolffogebia phuketensis, the spider Idioctis littoralis, the file snake Acrochordus granulatus) and communities, including social insects (e.g., termites) and ferns. The tree Excoecaria agallocha, is associated with lobster mounds, growing in and around them. Mud lobsters are a pest in areas where prawn or fish farming occurs as their incessant burrowing weakens bunds.



Responses

  1. salam
    boleh saya dpt maklumat tentang mudlobster yg ditemui dikawasan tersebut?

    • Maklumat Mudlobster yang macam mana tu?

  2. Hi, Alfred. Saya Mr. Moh dari Sarawak. Saya ingin bertanyakan tentang macam mana awak tangkap mudlobster di TBR? apa cara awak dapat mudlobster yang ada telur? Bila musim mudlobster ini bertelur di TBR? Nak tahu banyak populasi mudlobster ini di TBR? Boleh awak e-mail kah saya di e-mail; henghing81@gmail.com. Terima kasih.

    • Hello Mr Moh, maklumat mud lobster ini akan saya reply selepas maklumat ini dikemas kini. Harap bersabar.. Tq

  3. Hello, Alfred. Saya ingin tanya tentang gambar mud lobster yang lebih hitam dan yang lebih oren colour itu ditangkap di depan tungku beach resort? Awak ada simpan sample mud lobster tersebut tak? kalau ada boleh saya datang dan tengok? Boleh saya dapat awak punya handphone number or contact number? terima kasih.

    • Halo Moh,
      tentang mud lobster tu saya tidak ada simpan samplenya. saya cuma ambil gambar saja dan dilepaskan kembali ke kolam bakau. Nanti kalau saya dapat tangkap saya simpankan samplenya baru info Moh.
      Pasal yang lebih hitam dan warna oren tu saya tidak pasti pula apa sebabnya. Tapi kedua-duanya ditangkap di kawasan yang sama juga. Kawasan bakau berdekatan dengan sungai.

  4. Hi, Terima kasih atas maklumat tersebut. Saya penyelidik dari Universiti Malaya sedang membuat kajian tentang mud lobster ini di Malaysia. I rasa sample yang lebih hitam itu adalah species baru yang dijumpai saya di kawasan Kuala Langat. Awak ada gambar lain yang lebih jelas selain gambar di atas? Saya ingin tahu ianya dijumpai di kawasan bakau yang lebih berpasir ataupun berlumpur? Jika awak ada dapat mud lobster ini you tolong simpan untuk saya dan inform dekat saya. Terima kasih.

    • Hello Moh, yang species hitam tu saya tak pasti pula, kalau ikutkan pemerhatian saya berdasarkan gambar, rasa-rasanya di tempat saya ada dua species la. berdasarkan pengamatan ke atas sepit besar yang berlainan bentuk mengikut rujukan jurnal zoology dari Singapura. Tu dari mengamatan saya la, betul atau tidak tak tau pula sebab saya bukan pakar dalam benda2 ni. Setahu saya, mudlobster ini saya dapat masa mengorekan parit paya berpasir campuran lumpur dekat muara sungai. kedalaman parit lebih kurang 2 kaki dalam. maknanya sarangnya setakat paras kedalaman kurang dari 1 meter (saya rasa). Mengikut maklumat yang saya dapat di wikipidia internet, di mana ada tumbuhan sea holly (Jeruju Putih) maka di bawahnya ada sarang mud lobster. Betul atau tidak saya tak pasti lagi, tapi kawasan tempat saya memang ada tumbuhan sea hully la.

      Kalau nak datang sini buat kajian pun boleh. Kalau perlukan gambar nanti saya email kepada kamu. your email henghing81@gmail masih berfungsi ka?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: