Posted by: Alfred | July 12, 2010

11-07-2010 Spanner Crab, Membatu Tungku

Halo, lama tak update blog ni.. anyway thanks for support.

Hari ni tak banyak cerita.. Tungku cafe sedang dalam pembinaan dan mungkin mengambil sebulan lagi siap.. sebolehnya sebelum puasa menjelma. Kemarin ada pasangan pengantin mengambil gambar di tepi pantai jam 1 tgh hari.. boleh tahan..

Tambahan, saya teleh menjelajah persisiran pantai lebih 2 km tengah hari gara-gara mencari SEASHELL.. akhirnya terjumpa dua spesis yang baru… tidak sia2 perjalanan saya….

Satu lagi pertemuaan yang rasanya di lahad datu saja terasa pengaruhnya.. yah.. ketam Curacha / spanner crab / red frog crab.. yang terdapat di sekitar pulau zamboangan, muncul di perjalanan sekitar tungku.. Sempat membeli 5 kg untuk try makan.. RM10/kg (harga boleh tahan juga).. seekor dah mau dekat 1.3KG dah.. puas makan… rupanya benda ni sebiji macam ketam bakau juga.. cuma perut2 nya tu lebih banyak sikit dari ketam bakau, isi sama.. sepit lain, kaki pun lain.. kalau boleh ternak di tungku ok juga… mau try ternak lah nanti… kalau tersampainya niat lah…kakakaka – Kalau jumpa lagi sok ari beli lah.. apa mau tunggu kan…kakakaka


Responses

  1. handsome FRED,
    nanti kalau ada singgah di Singgamata…..tolong belikan 5 ekor….!! (im serious !!)
    coz i try once…..but unwilling to buy it at >RM in LD
    u just call me if u see it
    IT YUMMY !!!!!

    • Fong, Saya ingat pasar di LDU pun ada jual mah.. pilih yang masih hidup punya. kalau lama mati isi tak ok..
      tapi saya dengar macam pantai seafood sudah pajak semua….


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: