Posted by: Alfred | February 10, 2010

07-02-2010 Berita TBR

Helo,

Minggu lepas membawa beberapa orang member ke pantai kerja part time tarik wayer dan pukat.. awal pagi jam 6 sudah bertolak dari sandakan.. sempat lagi berhenti seketika di jambatan kinabatangan melayan nasi kuning payau da nescafe 9 panas mengisi perut.. pagi tu memang bagus la nasib kita orang di sana.. udang galah dan ikan patin sudah berampaian di lantai untuk disimpan.. huiyoh… boleh tahan juga saiz2nya tu.. Pas berpsoing dengan ikan dan udang di sana, kita orang teruskan perjalanan ke pantai lah.. jangan buang masa.. jauh perjalanan..

Sampai pantai dah jam 10 lebih pagi dah.. Team dibahagi kepada 2 group, satu menarik pukat di laut, satu menarik wayer di umah yang baru saja siap…. macam biasalah.

Air laut yang tenang dan tengah pasang memukau perasaan untuk turun memukat.. ceh….. tanpa membuang masa angkatan memukat terus turun ke laut.. macam2 ragam dan style la sebab pertama kali memukat di laut.. maklum lah.. kalau sungai ndak da “kick” kata dia orang..¬† Pas memukat di laut, sambung di muara sungai yang ada buaya tu.. bukan selalu timbul juga tu… di muara sungai memang meletuplah hasil pukatan, ketam dan ikan tidak lagi.. sangkut di pukat juga.. Hasil tangkapan?? ada lah juga.. cukup2 lah untuk makan…. kalau bermalam mungkin sebaldi 2 penuh dengan ikan..

Nasib juga wayering dah siap satu rumah.. boleh balik terus ke sandakan.. sampai umah pun mau jam 12 tengah malam dah… peh.. penat gila…

program akan dirancang hujung bulan ni.. picnic dan bermalam di pantai… tu kalau jadi lah.. Wait for coming program end of this month..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: