Posted by: Alfred | December 13, 2009

Progres Pembangunan TBR 13hb 12 2009

Hello semua,

Dah lama sudah saya ndak update blog saya… cam biasalah alasan bizi dan malas..Hari ni baru saja pi pantai TBR (Tungku Beach Resort).. walaupun setiap minggu pigi.. tapi hari ni ja yang update blog..

Dari awal pagi lagi sudah bertolak dari Lahad Datu.. malas juga mau bangun.. tapi kalau tak bangun pintu mesti tercabut punya sebab dah diketuk tak henti2..  Hari ni ada 3 tujuan utama pi pantai,1 – mau angkat batu untuk timbus jalan masuk.. maklumlah dah hujan selalu jalan pun teruk… budget tak cukup jadi pelan2 menampal la… tunggu kaya dulu baru kasi simen terus…  2 – Mau angkat kayu dari kebun ke pantai untuk dijemur. pantai kuat matahari.. kakaka jangan kan kayu, kalau kamu di sana pun layu… 3 – dan yang last sekali, mau kemas rumah 2 biji tu.. dah ada orang mau menyewa bermalam di sana… business pertama la geng.. cari makan susah… akhirnya ada juga sudi datang bermalam..

Malas juga kalau mau angkat batu (membeli lah.. mana ada free punya.. cuma angkat sendiri saja pakai lori) di membatu.. apa mau buat.. menampal jalan untuk rombongan tetamu yang mau datang.. belum ada income dah keluar duit $$ sudah… tu sebab nasihat saya kalau mau buat apa2 business.. pikir dulu dan tengok dompet dulu… banyak perkara yang di luar jangkaan walaupun dah dirancang…. Cerita pasal batu  (batu quarry bukan ais batu).. kira murah juga la harganya. Mahal pun apa mau buat.. di situ aja yang ada jual batu… Lepas timbus jalan apa lagi.. makan la.. penat tu…. Cari makan memang susah.

Pas makan apa lagi, sambung tujuan kedua la angkat papan untuk dijemur di pantai.. tapi kali ni bukan saya yang drive.. banyak trafic berkeliaran cari makan. . jangan tersilap.. saya memang ada lesen memandu.. cuma GDL saja blum ada… Jadi duduk di pantai kemas sana kemas sini la.. mau check semua tandas, katil tilam, kipas dan sebagainya berfungsi dengan baik.. almaklum.. 1st business…

Selepas segalanya siap.. cadang2 mau pi kutip kulit siput. tapi air pasang… cancel plan saya mencari kulit siput tu…. mengikut pengalaman saya selama 6 bulan memugut kulit siput ni… setiap kali pun mendapat hasil yang di luar dugaan.. setiap kali pun boleh mendapat kulit siput yang unit dan berlain specis/family… ilmu siput ni kira luas juga.. sehingga kini dalam koleksi saya kalau kulit siput melebihi 30 jenis ke atas dan kulit kerang pula melebihi 50 jenis bentuk dan rupa….. sekarang tengah mengemaskini data kulit siput.. ada masa nanti buat buku “Sea Shell Collection at Tungku Beach” kakakaka.. omong2 ja tu……

Sepanjang aktiviti sehari saya di pantai memang penat.. tapi tidak ketinggalan juga sempat membeli ikan merah RM14/kg (mahal juga) unutk dibawa pulang.. mau dekat 3 kg jugalah… tu kira ongkos la setiap kali balik dari pantai mesti membeli ikan besar untuk makan.. bukan apa.. tulangnya boleh cungkil gigi la.. kakakakaka….

Layanlah gambar yang ada menandakan anda mengikuti perkembangan TBR…


Responses

  1. cam gempak gak ni..bagila brochure nya…bulih jua di ujar2..hahah..tahniah ging..palan2 lah ko bikin panas…hehehe…apa2pun first impression…kagum!!!

    • apa lagi, bawalah keluarga gi sana berpicnic sehari.. ahad pagi naik petang turun lah.. perjalanan 1 jam ja tu… tapi kalau kau tu 1/2 jam dah sampai lah… saya tiap ahad di sana punya.. jangan risau.

  2. uinaaaaa hebat ba projek mu tu…ko ndak mo tambah aktiviti marin ka…..kalu boleh snorkeling n aktiviti darat mcm jungle trekking n tmtp aku wat orienteering…semua tu dlm kursus tourism aku ni…aku kena bw budak sem ni hehehehe aku mo ajak studentku p sana…aku bagi ko projek amacam…..

    • aiseh.. tempat saya snorkeling ndak bleh lah.. cari kunau ok lah… kalau aktiviti darat jungle trekking.. blum ada jungle lagi oh.. pantai mana mau cari jungle o? kalau semak tracking ada lah.. siap aktiviti menebas rumput.. apa macam? ok juga kan..

  3. wuina bos…..mcm ok ni…kalau teda halangan cuti kongsifacai akan ke sana melawat2 jak…
    keep it up bro … best of luck

    • Ada masa pi la jalan2 sana tengok dulu ok kah tidak lah baru cerita kan boss..

      • bos ko kasi upload bah map pg tmpt mu ni….jadi org tau juga jalan pg sana

      • Oh itu location map kah? nanti saya buat lah.. tapi kalau kau tau tu balai polis tungku di mana kau sudah dekat dengan lokasi 200m ja.. dari balai polis tungku ikut jalan aspal sampai hujung akan nampak tu jalan pasir lah semak2 punya.. anda terus lah go a head..jangan takut, sampai jalan penghujung akan nampak satu jalan menuju ke pantai.. dari jauh dah bleh nampak laut dah tu.. situ lah tu..

      • ok bos… tengah dibuat.. masih dalam kemas kini lah… tapi kalau dah dau tu balai polis tungku tu maksudnya dah dekatlah tu… terus saja sampai penghujung jalan aspal dari balai polis.. pastu akan nampak jalan berpasir semak tu.. terus saja ke hujung jalan.. akan nampak jalan belok ke kiri menuju ke laut…

  4. lagi satu pasang signboard siring jalan bah…

    • Tu mau runding dengan majilis daerah dulu lah.. sebab blum lagi dapat lesen bos… tu akan dipasang juga tu…

    • signboard akan pasang.. tapi kena tunggu dulu lah.. lesen belum ada lagi la bos.. mau runding dengan majilis daerah kecil tungku dulu.. pastu di dalam belum complete lagi. tu masalah utamalah.. jadi kena siap betul2 baru pasang..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: