Posted by: Alfred | November 21, 2009

Cerita Out Station Saya

Hello to all,

Aiyah, ada lama sudah tidak update blog gua. Biasalah kalau bukan malas tu banyak kerja, kalau bukan banyak kerja tu malas.. takda pilihan lain.. bagi saya dua2 pun ada la. Tapi mau tak mau kena update jugalah kan. “ada orang complen lama tak update blog”..

Memandangkan saya pun baru balik dari outstation ni.. 2 minggu di kalimantan barat.. kuli antarabangsa la katakan. Perjalanan ke sana buat saya mabuk.. Ni jadual saya…

Hari P1- Dari Sandakan – KK sudah satu ari.. bleh pi jalan2 cari makan lagi..

Hari ke-2 dari KK – Kuching – Pontianak (Kalimantan Barat)  bermalam di sana.. boleh lagi cari makan… kuih bulan super special tambah chees.. wahlamak.. mau dekat RM10.. tapi sedap bukan alang2.. cuma terlalu manis saja.

Hari Ke-3 dari Pontianak – Ketapang – Pangkalan Buun. yang ni ikut flight la.. tapi sampai Pangkalan Buun tu kena ikut speedBoat 4 jam merentasi sungai dan laut (Kuala Jerai) masuk balik Sungai air Hitam.. sakit satu badan sakit punggung.. maunya tidak.. dah lah kecil boat nya.. kuat ombak lagi.. baju semua basah bag pun basah.. alamak… nasib malang.. Tapi menurut dia orang.. tu kira ok dah.. kalau time monsun kah mau ambil 6-7 jam baru sampai.. ada kes boat terbalik di laut juga…

Hari ke-4 Masuk blok la apa lagi.. tengok sawit, tengok sungai, tengok lumpur, orang utan, tapak payau, babi dan banyak lagi.. Tempat yang saya tinggal tu Desa Air Hitam. suasana nyaman dan aman. tapi malam gangguan nyamuk bukan alang2.. ditambah karan tak da… air pakai air perigi warna cam nescafe 9 la… apa mau buat. hantam ajalah…. Nasib ada bawa dua orang staff lagi jadi bodyguard.. kalau tidak… tak tau la….

Hari ke-5 hingga ke-10 Macam biasalah.. huraian seperti di atas…

Hari ke-11 sudah siap kerja.. tak tahan lagi duduk lama2 di kampung, awal pagi sudah keluar ikut speedboat. sama juga lah 4 jam… cuaca agak baik.. sampai Pangkalan Buun bermalam semalam.. Oh tidak.. di pangkalan Buun apa2 pun tidak ada.. siap makan tutup lampu tidur terus….

Hari ke-12 Pangkalan Buun – Ketapang – Pontianak.. Di sini shopping habis gila.. tu pun beli buku aja… lain takda.. Tapi Kalau di Malaysia ada satu SITI NURHALIZA, di sama mana2 pun boleh nampak Siti Nurhaliza… kakakaka.. Saya shopping buku samapi dekat RM200 (660,000.00 Rupiah)..

Hari ke-13 Dari Pontianak – Kuching – KK.. ni yang paling penat.. sampai KK dah 12.30 tgh malam.. sandi….

Hari ke-14 KK – Sandakan.. balik tidur.. kuahkakakaka…

 


Responses

  1. Helo Tuan, ada sedikit kelainan pula blog kali ini ya. Panjang cetanya outstation tuan itu…Siap buleh buat documentary lg.haha…Jauh perjalanan dan byk cabarannya. X sangka pula bot yg dinaiki teramat la kecil utk perjalanan 4 jam lamanya utk smp ke destinasi. Terkejut jg melihat pic tu mula2. isk isk isk… Patut la smp kulit pun dh naik hangus. Apapun, gue tabik hitler sama lu for all d obstacle u gone through during ur outstation. Waiting for ur next update on TBR Tuan..Cheers😉

  2. biasalah tu.. kerja mau cari makan…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: