Posted by: Alfred | July 17, 2009

12hb July 2009 – Pantai

Hello all, ada lambat sikit updatedkan blog ni.. ada bz kerja.. kali ni tak banyak mau kenalkan apa2 di pantai, cuma sempat ambil gambar hidupan di taman kolam bakau peliharaan saya. Kawasan ini kira terletak di tengah2 resort la. Hairan kan kenapa ada taman pulau bakau di tengah2 resort.. saja.. pencinta alam la kiranya saya ni. Tapi kawasan ini tak lagi dikemas bersihkan lagi, mau ambil masa juga mau bersihkan sambil menggekalkan bentuk asal dan ekosistemnya tak tergugat oleh orang orang luar. Antara benda2 yang ada tu tak lain tak bukan IKAN TEMBAKUL (yang boleh hidup dan melompat 2 di dapat tu), KETAM (yang sepit sebelah besar saja tapi berwarna warni la), SIPUT, BURUNG (ndak tau apa burung tu, mau cari buku rujukan dulu) dan lain2 lagi yang belum terambil gambarnya jadi tak mau cerita la. Selain taman pulau bakau saya, ni ada juga benda2 yang mau saya kenalkan kit, yang selalunya ada di pantai – “SIPUT & KERANG”. Time berjalan2 seorang sepanjag pantai ni sambil menikmati angin dan bunyi pukulan ombak sambilah memugut kulit siput dan kerang yang terdampar. Hasilnya lumayan juga… kalau setakat dua tapak tangan saya tak muat tu.. lain kali mau bawa plastik untuk pungut.. saja hobi masa lapang.. Yang bestnya apabila anda memunggut kulit siput tepi pantai tu mesti ada banyak jenis punya. kemudian anda bersihkan dan keringkan benda tu, kalau boleh beli spray warna yang clear color punya (lebih kurang macam bernish kilat la) supaya benda tu kilat dan cantik disimpan la.. kalau saya pula akan ke library cari buku pasal kulit siput ni.. pastu cari nama2 nya. ada best juga ni kerja.. (Ada masa mau beli buku pasal kulit siput lah simpan untuk rujukan. kakakaka). Ok lah, cukup setakat ni saja. Enjoy dengan gambar2 yang ada untuk setakat ini.


Responses

  1. Hi there, tak sangka ada kawan pencinta alam. haha… Taman Kolam Bakau? Sounds unique. Im sure all d Green lovers out there wanna come to ur place. Cheers!

    • Saja tu Taman Kolam Bakau.. buat kelainan kit.. tipu2 kit lah… supaya yang ndak pernah tengok ketamkan, ikan kan secara live tu boleh la cari di sini…kakakaka

  2. wah.. pencinta alam.. jangan termuntah muntah lepas mabuk nanti

    • Jangan takut, tidak muntah2 punya.. selagi tak rumtuhkan tu bukit corel di dasar laut kira ok sudah bah kan? kakakaka

  3. Tuan, siput & kerang collection tu mcm beli dr kedai souvenir ja..ori ka tue? Haha…if its true, u really a passion collector. 2 thumbs up!

    • Uis tu punggut kat tepi pantai yang terdampar tu.. nasib baik lah saya tak ditarik ombak time memugut tu..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: